default_mobilelogo
×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Eindelijk, de langverwachte koorreis van Reuvers Mannenkoor kon na een lange en gedegen voorbereiding nu toch van start gaan. Op vrijdagmorgen 9 juni stond de bus klaar om de zangers en hun echtgenotes naar het Duitse Teutoburger Wald te brengen. Het programma van de concertreis stond op de eerste plaats in het teken van enkele geplande uitvoeringen van het koor, maar er was ook ruimte voor andere activiteiten en  -uiteraard- ontspanning.

834A0118
Het eerste geplande reisdoel was een boottocht over de Möhnesee, een in het begin van de vorige eeuw aangelegd stuwmeer. Helaas ging er met de navigatie van de bus iets mis waardoor de Möhnesee niet op de afgesproken tijd bereikt kon worden. Door onze reisleider (annex koordirigent)  Anton Kropivšek werd echter snel geregeld dat de voor de namiddag geplande rondleiding door het historisch centrum van de plaats Soest naar voren geschoven kon worden en daarna weer terug naar de Möhnesee voor de rondvaart. Aldus geschiedde zodat het programma gewoon afgewerkt kon worden. Overigens viel de rondleiding door het prachtige Soest bij iedereen goed in de smaak en in één van de prachtige kerken werden door het koor o.l.v. Anton Kropivšek enkele liederen ten gehore gebracht.
834A0132
Na de middagactiviteiten werd er ingecheckt bij het  hotel Der Jägerhof in de plaats Wildebadessen. Na het toewijzen van de kamernummers ging iedereen naar zijn kamer. Na zich wat verfrist te hebben werden allen aan het avondeten verwacht welk in buffetvorm werd opgediend. Voor iedereen was voldoende keuze aan voorgerechten, hoofd- en nagerechten. Er was zelfs aan de mensen gedacht die een dieet moesten volgen. Samenvattend een goed en smakelijk diner. De avond werd verder doorgebracht met een gezellig samenzijn en voor sommigen met een wandeling.

De volgende morgen werd met de bus vertrokken naar Paderborn, waar een tweetal gidsen op ons stond te wachten. Deze gidsen namen ons mee naar de diverse bezienswaardigheden in de stad. Aan de bebouwing was nog duidelijk te zien dat deze stad zwaar te lijden heeft gehad door geallieerde bombardementen op het einde van de 2e wereldoorlog. Een groot deel van de vernielde gebouwen is echter in de loop der tijd weer opgebouwd zodat het zeker de moeite waard is om de stad te bezoeken. Aan de rand van de oude stad is een van alle moderne zaken voorzien stadsdeel opgebouwd. De gidsen leidden ons door het oude stadsdeel en vertelden ons o.a.over het ontstaan van de stad aan de oorsprong van de Pader, een klein riviertje van slechts enkele km lang. Tevens werden diverse bezienswaardige gebouwen bezocht en kregen wij uitleg over de geschiedenis van deze gebouwen en de stad. Aan het einde van de rondleiding en de genoten vrije tijd kwam iedereen weer samen voor een mini concert in de Dom van Paderborn. Onder leiding van reisleider/dirigent Anton Kropivšek werd een aantal liederen gezongen, o.a. Mnogaja Ljèta met onze solist Jan Jacobs. Hieronder vind u een geluidsopname van dit optreden.834A0203
Het hier gebodene viel gezien het daverende applaus geweldig in de smaak bij het aanwezige publiek. Koorlid Henk Naus maakte een geluidsopname die hier te beluisteen is. hiervanHierna heeft iedereen de bus weer opgezocht en werden wij vervoerd naar ons verblijfadres waar weldra weer kon worden aangeschoven aan het diner. Na een wederom voortreffelijk diner waarbij ook onze dirigent Hennie Ramaekers en organist Geert Verhallen aanwezig waren, konden wij ons opmaken voor het concert in samenwerking met het gemengd koor van Ossendorf onder leiding van dirigente Petra Wattenbach. In de kerk van Ossendorf werden wij opgewacht door leden van het organiserende koor en hartelijk welkom geheten. Het gemengd koor begon met een tweetal liederen waarna wij onder leiding van onze dirigent Hennie Ramaekers met aan het orgel Geert Verhallen aan de beurt waren en wij, afwisselend met het ontvangende koor, onze beste beentjes konden voorzetten. Onze uitvoering van The Rose met solisten Jan Jacobs en Joep Janssen werd bijzonder gewaardeerd. Als afsluiting van het concert werd een gezamenlijk lied gezongen waarna alle leden van ons koor een roos kregen aangeboden door de vrouwelijke leden van het ontvangende koor. Dit werd uiteraard zeer op prijs gesteld. Na een daverend applaus en dankwoorden werd de kerk verlaten en het café aan de overkant opgezocht voor een lekker glaasje en nog een gezellig samenzijn met de leden van het koor van Ossendorf. Om circa 22.00 uur werd de reis naar ons onderkomen weer aangevangen en werd bij aankomst bij door menigeen besloten834A0234 om maar te gaan slapen, want het was toch een vermoeiende dag geweest. De volgende morgen na het ontbijt werden de sleutels ingeleverd, de gemaakte kosten betaald en de bus weer opgezocht voor onze reis naar Bad Arolsen waar in de St. Johanneskerk de H. Mis zou worden opgeluisterd. Ook hier werden wij weer hartelijk ontvangen door de pastoor van de parochie en werd om 10.30 uur de H. Mis aangevangen met het koor wederom onder leiding van onze eigen dirigent Hennie Ramaekers met aan het orgel Geert Verhallen. Uitgevoerd werd de Missa in Honorem Sancti Friderici van J. Gruber, met als intredezang Boedy Imja Hospodnje en nog meer daarvoor geschikte tussenzang.

834A0255
Na de H. Mis konden wij ons omkleden in het paro

834A0260

chiehuis en konden wij in ons gewone kloffie vertrekken naar Schloss Bad Arolson voor een rondleiding door het kasteel. Een groep had het wel bijzonder getroffen met de gids welke heel duidelijk van Belgische origine was. Hij kon zeer smakelijk en uitgebreid vertellen over het ontstaan van het Schloss en de wederwaardigheden van zijn bewoners van vroeger en nu. Hierna werd genoten van een zeer uitgebreide lunch bij een tegenover het Schloss liggende uitspanning geëxploiteerd door een Nederlander, welke overduidelijk zijn best had gedaan om het ons naar de zin te maken. Rond 15.00 uur werden de bussen weer opgezocht en zagen wij tot onze verbazing dat de pastoor van de kerk waar wij gezongen hadden voor het Schloss stond om ons uit te zwaaien. Na een voorspoedige reis arriveerden wij om circa 18.00 uur weer in Reuver. Gezien de zeer goed verzorgde lunch in Bad Arolsen was iedereen blij dat er onderweg was gebeld en het afscheidsdiner anderhalf uur was uitgesteld. Zo had iedereen toch weer een gezonde honger en lieten allen zich het gebodene weer goed smaken.

Samenvattend kunnen wij stellen dat iedereen heeft kunnen genieten van een goed  verzorgde reis met een prima hotel, lekker eten, veel bezienswaardigheden en uitstekende uitvoeringen van het koor.

Wij danken iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het welslagen van deze reis.

Foto's

Voor méér foto's (132st.) klik op eerste foto: {gallery}gallery/paderborn{/gallery}

Geluidsopnamen

Tijdens het bezoek aan Paderborn werd door de koorleden enkele keren gezongen. In de Dom van Paderborn werden tijdens een gepland optreden enkele liederen gezongen zoals hierboven omschreven. Koorlid Henk Naus maakte hiervan een geluidsopname die u hier kunt beluisteren.

Tijdens de rondleiding door Paderborn werd door de koorleden ook een bezoek gebracht aan de achter de Dom gelegen Bartholomaeuskapelle, een bijna 1000 jaar oude en prachtig gerestaureerde kapel met een geweldige akoestiek, die mensen uitnodigt hun muzikale kunnen te uiten. Voor de koorleden een gelegenheid die je niet voorbij laat gaan. Een Duitse toehoorder maakt hiervan een opname en koorlid Henk Bistervelds regelde dat deze ons werd toegestuurd.

 834A0241