834A5251Daarna was het tijd voor een lunch, welke rond 13.00 u gehouden werd in restaurant De Groote Witte Arend, waarna het gezelschap opgesplitst werd in twee groepen: de ene groep zou de stad ingaan en de andere groep zou met de bus naar de MAS (Museum aan de stroom) gaan.

De MAS is een nieuw modern gebouw, waarbij iedere verdieping een nieuw verhaal vertelt over Antwerpen als stad; de stroom De Schelde; de haven en de verbintenis met de rest van de wereld. In de algehele hal heb je een prachtig uitzicht over de stad en havengebied, wat mogelijk is gemaakt door een speciaal ontworpen glasconstructie, welke van onder tot bovenaan het gebouw één geheel vormt. Hoewel erg vermoeiend, met name doordat de gids bij elk onderdeel veel te vertellen had, was deze rondleiding beslist de moeite waard en nodigt dit zeker uit tot een nieuw bezoek.

De wandelaars werden meegenomen door een allerliefste gids welke door haar postuur wel eens zoek raakte tussen de deelnemers, echter door haar boeiende vertelwijze werd ze toch weer ontdekt en ge volgd. Ze leidde ons als eerste naar een in 1938 aangelegde voet- en fietstunnel welke de beide Schelde-oevers met elkaar verbindt. Deze als voetgangerstunnel cq voor langzaam verkeer bedoelde verbinding wordt momenteel tot ergernis van de voetgangers zeer frequent gebruikt door snelle fietsers en speed-pedelecs. De tunnel is bereikbaar via liften en via een roltrap.Hierna werd o.a. het drukkerijmuseum en de St. Pauluskerk bezocht. Deze laat Gotische kerk uit de 16e eeuw bevat een grote hoeveelheid schilderijen van o.a. Rubens en andere meesters. Door enkele leden van het koor werd op verzoek van onze gids een tweetal liedjes gezongen welke met een daverend applaus van de overige aanwezigen in de kerk werd beloond.

834A5231
Via de Grote Markt waarop het stadhuis van Antwerpen met op het plein het bronzen beeld van stadsheld Brabo van Antwerpen te zien is als hij de hand van Antigoon in de Schelde gooit en vele andere bezienswaardigheden werden wij weer terug geleid naar onze bus. Het is alleszins de moeite waard om het oude gedeelte van Antwerpen onder leiding van een gids te bezoeken. Er zijn vele onvermoede zaken te bezichtigen.

Door omstandigheden kon de bus pas een half uur later dan afgesproken vertrekken in Antwerpen. Mede hierdoor en door

een aantal opstoppingen kwamen wij te laat aan bij de Kruidenlucht te Casteren voor het afsluitende diner. Door de te late aankomst moest het einde van het diner wat overhaast worden afgewerkt en diverse leden hebben hun kopje koffie na de maaltijd moeten missen. Jammer. De bus diende echter in verband met de werktijd van onze chauffeur om 22.30 uur in de thuishaven Weert terug te zijn, vandaar het relatief strakke reisschema.

Al met al een drukke, maar mooie dag, waarvoor de reiscommissie een welgemeend compliment mocht ontvangen!

Joep Janssen