834A5248Het was vroeg uit de veren die zondag 14 april, want we gingen met de bus naar Antwerpen, waar we met ons koor om 11.30 u in de Sint Carolus Borromeuskerk een kerkdienst zouden opluisteren: de zgn. Artiestenmis. Gezien het Palmzondag betrof, had onze dirigent Hennie Ramaekers samen met de muziekcommissie een passend repertoire samengesteld. Dat het om een Artiestenmis ging, hebben we geweten; de dirigent en organist werden verrast door de pastor met een afwijkend programma, waarbij het koor haar invulling moest zien te plaatsen.

834A5225

Alvorens de dienst zou beginnen, moest er eerst worden ingezongen in een lege kerk, wat dus ook de oorzaak was van het vroege vertrek uit Reuver. In Antwerpen aangekomen, moest de chauffeur vanwege de nodige bouwwerkzaamheden de weg zoeken om zo dicht mogelijk bij de kerk te komen. Vanaf een parkeerplaats aan de kade van de Schelde, trok de stoet te voet naar de kerk, waar we ruimschoots op tijd aanwezig waren en nog de nodige tijd hadden om te ontdekken dat de toiletten verstopt zaten achter een prachtig in hout gebeeldhouwde deur, waar toevallig net onze dirigent uit te voorschijn kwam.

De dienst werd geopend met orgelspel en het zingen van Tebe Pojem, als opwarmertje voor de inmiddels volgestroomde kerk. Tijdens de intrede van de priester met bijbehorend gevolg, zette het koor in met Bach’s Jesus bleibet meine Freude, waarna de dienst begon. In plaats van het Kyrie, vertolkte het koor het Chor der Priester (Mozart) en kon Jan Jacobs de gelovigen kippenvel bezorgen met zijn solo van Mògaja Ljeta. Vanwege Palmzondag werd het evangelie vervangen door het voorlezen van het complete Lijdensverhaal en door het koor begeleid met Das Morgenrot en Verdi’s Monnikenkoor. Verder werden nog uitgevoerd Boedy Imja Hospodnje; Kodosh en Evening Pastorale. Ter afsluiting zong het koor de Hymne “Thanks be to God” en bedankte de aanwezig gelovigen ons met een langdurig staand applaus.

834A5232

834A5251Daarna was het tijd voor een lunch, welke rond 13.00 u gehouden werd in restaurant De Groote Witte Arend, waarna het gezelschap opgesplitst werd in twee groepen: de ene groep zou de stad ingaan en de andere groep zou met de bus naar de MAS (Museum aan de stroom) gaan.

De MAS is een nieuw modern gebouw, waarbij iedere verdieping een nieuw verhaal vertelt over Antwerpen als stad; de stroom De Schelde; de haven en de verbintenis met de rest van de wereld. In de algehele hal heb je een prachtig uitzicht over de stad en havengebied, wat mogelijk is gemaakt door een speciaal ontworpen glasconstructie, welke van onder tot bovenaan het gebouw één geheel vormt. Hoewel erg vermoeiend, met name doordat de gids bij elk onderdeel veel te vertellen had, was deze rondleiding beslist de moeite waard en nodigt dit zeker uit tot een nieuw bezoek.

De wandelaars werden meegenomen door een allerliefste gids welke door haar postuur wel eens zoek raakte tussen de deelnemers, echter door haar boeiende vertelwijze werd ze toch weer ontdekt en ge volgd. Ze leidde ons als eerste naar een in 1938 aangelegde voet- en fietstunnel welke de beide Schelde-oevers met elkaar verbindt. Deze als voetgangerstunnel cq voor langzaam verkeer bedoelde verbinding wordt momenteel tot ergernis van de voetgangers zeer frequent gebruikt door snelle fietsers en speed-pedelecs. De tunnel is bereikbaar via liften en via een roltrap.Hierna werd o.a. het drukkerijmuseum en de St. Pauluskerk bezocht. Deze laat Gotische kerk uit de 16e eeuw bevat een grote hoeveelheid schilderijen van o.a. Rubens en andere meesters. Door enkele leden van het koor werd op verzoek van onze gids een tweetal liedjes gezongen welke met een daverend applaus van de overige aanwezigen in de kerk werd beloond.

834A5231
Via de Grote Markt waarop het stadhuis van Antwerpen met op het plein het bronzen beeld van stadsheld Brabo van Antwerpen te zien is als hij de hand van Antigoon in de Schelde gooit en vele andere bezienswaardigheden werden wij weer terug geleid naar onze bus. Het is alleszins de moeite waard om het oude gedeelte van Antwerpen onder leiding van een gids te bezoeken. Er zijn vele onvermoede zaken te bezichtigen.

Door omstandigheden kon de bus pas een half uur later dan afgesproken vertrekken in Antwerpen. Mede hierdoor en door

een aantal opstoppingen kwamen wij te laat aan bij de Kruidenlucht te Casteren voor het afsluitende diner. Door de te late aankomst moest het einde van het diner wat overhaast worden afgewerkt en diverse leden hebben hun kopje koffie na de maaltijd moeten missen. Jammer. De bus diende echter in verband met de werktijd van onze chauffeur om 22.30 uur in de thuishaven Weert terug te zijn, vandaar het relatief strakke reisschema.

Al met al een drukke, maar mooie dag, waarvoor de reiscommissie een welgemeend compliment mocht ontvangen!

Joep Janssen